your ads here

advertisement

Home » Over A&R

Amarone & Ripasso: Italy’s finest in a bottle

Amarone en Ripasso zijn misschien wel de mooiste wijnen uit Italië en de laatste 15 jaar zijn ze vooral bekend geworden als de paradepaardjes uit de Veneto-regio. Het zijn wijnen met een bijzonder verhaal en vereisen vakmanschap en uiterste precisie om te maken.
 
 
Het verhaal gaat dat de Amarone-wijn per ongeluk is ontdekt door een wijnboer die een vat met wijn te lang had laten gisten waardoor de smaak ervan bijna bitter werd. “Amaro” is “bitter” in het Italiaans en “Amarone” is daarvan de overtreffende trap. De naam van deze bijzondere wijn was daarmee vastgesteld! De druiven voor de Amarone worden tegenwoordig met grote zorg en met de hand geplukt, waarna ze te drogen worden gelegd op matten van bamboe of stro, de zogenaamde Appassimento, totdat ze een derde van hun vocht verliezen en overblijven met een enorme concentratie aan suikers en aroma’s. Daarna worden de druiven vergist en dat proces duurt ongeveer 40 dagen. Vervolgens rijpt de wijn nog 12-18 maanden verder op houten vaten en daarna nog een jaar op fles. Onnodig te zeggen dat de krachtige en volle smaak van de Amarone niet voor de beginnende wijndrinker is!
 
Ripasso wordt ook wel liefkozend “baby-Amarone” genoemd omdat deze wijn – in de basis een gewone Valpolicella – voor een tweede keer wordt vergist met de restanten en schillen die zijn gebruikt voor het maken van een Amarone. Ook Ripasso is daardoor een krachtige en met fruit overladen wijn.
 

Het mooiste van Italië bekendheid geven in Nederland (en daarbuiten)

 
Dat is wat ik, Marti van Beek wijnliefhebber en oprichter van Amarone & Ripasso, voor ogen heb. Het wordt tijd dat Nederland ook uitgebreid gaat genieten van het allermooiste dat in Italië wordt gemaakt. Ik heb een diepgewortelde voorliefde voor ‘la dolce vita’ en kan enorm genieten van deze prachtige wijnen gecombineerd met mooie gerechten. Ik ben erg enthousiast over de Amarone’s en Ripasso’s, hun herkomst en de bijzondere verhalen achter de wijnmakers. Dit enthousiasme deel ik heel graag met je. Daarnaast wil ik je via deze website niet alleen laten meegenieten van de mooiste wijnen, maar ook van interessante weetjes over de wijn, bijzondere recepten om te combineren met de wijnen en boeiende verhalen van onze wijnmakers!
 
Ik hoop dat iedere wijndrinker, wijnliefhebber en wijnprofessional heel veel plezier beleeft aan de wijnen van Amarone & Ripasso.
 
Salute, Marti.
 
 
amarone-en-ripasso-marti