your ads here

advertisement

Home » Geen categorie » Amarone della Valpolicella – de 10 meest gestelde vragen

Amarone della Valpolicella – de 10 meest gestelde vragen

1. Is Amarone een wijnregio?

 
Nee, Amarone is niet de naam van een wijnregio zoals Bordeaux, Champagne of Chianti. Het is een wijn uit de regio Valpolicella ten noordoosten van Verona in Noord-Italië. De volledige naam van de wijn is Amarone della Valpolicella.
 

2. Is Amarone een druivensoort?

 
Nee, Amarone is niet de naam van een druif zoals Chardonnay, Merlot of Cabernet Sauvignon. Amarone is altijd een blend van een aantal druivensoorten. Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella, Molinara en soms Osoleta, Croatina of Negrara.
 

3. Waarom is Amarone zo speciaal?

 
Ten eerste omdat het zo geweldig lekker is! Dan is er de manier waarop Amarone wijn gevinifieerd wordt. Het is een volle droge wijn gemaakt van ingedroogde druiven. Er zijn meer Italiaanse wijnen die gemaakt worden van ingedroogde druiven, maar dit zijn meestal zoete dessertwijnen die Passito wijnen worden genoemd. Er zijn in Italië uiteindelijk maar twee wijnen die gemaakt worden van ingedroogde wijnen, Amarone en Sfurzat. Deze laatste wordt gemaakt in Valtellina van Nebbiolo druiven.
 

4. Hoe kan ik het beste Amarone wijn voor langere tijd bewaren?

 
Amarone wijn kan lang bewaard worden, mits je dat doet op de juiste manier en op de juiste plaats. Net als voor eigenlijk alle wijnen geldt dat je ze het beste kunt bewaren op een donkere plek. Vermijd ten alle tijden dat de fles blootgesteld wordt aan continu direct licht. De ideale temperatuur om wijn te bewaren is zo’n 11 tot 16 graden Celsius. Nog belangrijker is dat de temperatuur constant is. Een juiste luchtvochtigheid van tussen de 50% tot 70% is met name van belang om de kurk en het etiket in juiste conditie te houden. Een goede Amarone fles zal altijd afgesloten zijn met een gewone kurk, geen schroefdop. Bewaar de flessen altijd liggend zodat de kurk niet uitdroogt.
 

5. Hoe lang kun je Amarone wijn bewaren?

 
Er wordt wel gezegd dat je een fles Amarone in de kelder gerust kunt vergeten. En ja, Amarone is één van die wijnen die het langst bewaard /opgelegd kunnen worden. Echter niet alle Amarone wijnen rijpen op dezelfde manier. Over het algemeen kun je zeggen dat hoe langer de wijn in het vat gerijpt heeft, hoe langer deze nog kan rijpen in de kelder nadat de wijn gebotteld is. Met de nieuwe DOCG wetgeving is het al mogelijk om een Amarone na twee jaar houtrijping al op de markt te brengen. Vaak is dan gebruik gemaakt van Frans eiken (Barriques) van +/- 225 liter. Het best is dergelijke Amarone wijnen niet langer dan 8 tot 10 jaar op te leggen. Hoewel de kwaliteit daarna nog steeds fantastisch kan zijn, is het beter ze niet langer te bewaren maar ervan te gaan genieten om eventuele teleurstellingen te voorkomen.
 
Amarone wijnen die langer op hout rijpen, vooral die op grote Sloveens eikenhouten vaten (tot 3000 liter!) kunnen langer opgelegd worden, zeker 15 tot 20 jaar, maar waarschijnlijk nog langer. Er zijn wijnproducenten in de Valpolicella regio die nog gebruik maken van de traditionele vinificatietechnieken en die nog steeds jaargangen van de jaren 60 van de vorige eeuw verkopen die nog steeds geweldig blijken te zijn. Dat zijn voornamelijk jaargangen die voor een periode van 10 jaar op grote eikenhoutenvaten gerijpt hebben. Tegenwoordig ondergaan Amarone wijnen niet meer zo’n lang rijpingsproces. Er zijn echter nog producenten die hun Amarone wijnen 5 tot 6 jaar op vat laten rijpen. Deze wijnen kunnen met gemak 30 jaar bewaard worden. Om te weten hoe lang je een Amarone kunt bewaren, is het dus van belang om te weten hoe deze gemaakt is. Als laatste is het wijnjaar van belang om te bepalen hoe lang je een Amarone kunt bewaren. Niet ieder wijnjaar heeft dezelfde bewaarpotentie. Amarone Vintage Chart 
 
amarone-wijn-kopen

6. Wanneer kun je nu het beste die mooie fles Amarone ontkurken?

In principe is iedere fles Amarone die je koopt ‘op dronk’. Wel is het zo dat een Amarone wijn beter wordt naarmate je deze wat langer bewaart (onder de juiste condities natuurlijk). De wijn ontwikkelt zich nog in de fles, hij wordt rijper, zachter, milder en complexer. Een jonge Amarone kenmerkt zich door hints van gedroogd fruit, gedroogde bloemen, een aroma van kruiden en zachte maar sterk aanwezige tannine.
 
Een gerijpte Amarone wordt zachter en zachter en ontwikkelt tonen van chocola, tabak en leer. Een Amarone die meer dan 30 jaar gerijpt heeft, kan aroma’s ontwikkelen die de huidige consument niet meer waardeert, eenvoudig omdat ons smaakpallet deze niet meer herkent. Deze wijnen zullen daarnaast erg delicaat geworden zijn en daarom binnen enkele uren geconsumeerd moeten worden omdat de kans op snelle oxidatie op de loer ligt. Houd rekening met bovenstaande factoren als je besluit Amarone wijn te gaan opleggen.
 

7. Hoe lang van tevoren moet ik de fles openen voordat ik een Amarone uitschenk?

 
Er wordt wel eens gezegd dat je een uur moet rekenen voor ieder jaar dat de Amarone in de fles heeft gerijpt. Dat zou betekenen dat je een Amarone uit 1959 (de oudste drinkbare Amarone) bijna 2,5 dagen voordat je aan tafel gaat, moet openen. Om de wijn te laten ‘ademen’ volstaat het over het algemeen als je de fles 2 tot 3 uur van tevoren opent.
En anders; hoe mooi het kan zijn om de ontwikkeling van zo’n wijn te ervaren nadat je de fles geopend hebt voor het diner. De neus van de wijn en de aroma’s zullen zich geleidelijk meer en meer manifesteren als je telkens kleine hoeveelheden in een mooi, breed wijnglas uitschenkt. Door de wijn te walsen in het glas, zal de wijn zich nog verder openen en kan het grote genieten beginnen.
 

8. Moet ik Amarone wijn decanteren?

 
Over het algemeen zijn Amarone wijnen hele stabiele wijnen. Na de fermentatie blijven ze doorgaans enkele maanden in stalen tanks voordat ze overgestoken worden naar eikenhouten vaten waar vervolgens de rijping plaatsvindt voor een periode van zo’n 2 tot 6 jaar. Zodra Amarone gebotteld is, is deze perfect helder en is het erg ongebruikelijk om bezinksel in de flessen te vinden. Ook niet na jaren later. Hoewel je met decanteren de tijd die de wijn nodig heeft om even te ‘ademen’ kunt verkorten, is decanteren voor Amarone wijnen niet noodzakelijk.
 

9. Op welke temperatuur serveer je Amarone wijn?

 
Het drinken van wijn op de juiste temperatuur is één van de belangrijkste zaken bij het serveren van wijn. Een te hoge of te lage temperatuur kan de perceptie van wijn sterk beïnvloeden. De traditionele wijn etiquette zegt dat des te meer ‘body’ en structuur een wijn heeft, des te hoger de serveertemperatuur zou moeten zijn. Amarone zou je daarom moeten serveren op een temperatuur van zo’n 18 tot 20 graden Celsius. Modernere Amarone wijnen kunnen echter behoorlijk krachtig zijn met een alcohol percentage van 16% of meer, en met veel ‘body’ en veel structuur. Als je dergelijke wijnen serveert op bijvoorbeeld 20 graden Celsius, dan zal deze tegen het einde van de maaltijd behoorlijk warm en ‘zwaar’ geworden zijn. Het is daarom beter dergelijke Amarone’s één of twee graden koeler te serveren dan 18 graden Celsius. Vind je de wijn dan toch te koud, dan kun je deze altijd even opwarmen door het glas even in je hand te houden. De wijn afkoelen is moeilijker te realiseren. In een restaurant om een ijsemmer vragen om een wijn als een Amarone te koelen, kan leiden tot meewarige blikken van de sommelier.
 

10.Wat is de beste Amarone?

 
Dat is een lastige vraag! Iedere wijnmaker in de Valpolicella regio heeft zijn eigen stijl met betrekking tot het bewerken van de wijngaarden, het snoeien van de wijnranken, de verdeling van de toegestane druivensoorten, de periode van rijping, de keuze van de vaten enz. Daarnaast is ieder wijnjaar weer anders. Invloeden van weer en natuur heb je niet in de hand. Verder is ook de gelegenheid van belang, drink je de Amarone tijdens de maaltijd of juist daarna. In de omgeving van Verona wordt Amarone wijn ook wel bestempeld als ‘meditation wine’ en soms als ‘conversation wine’. Je moet er de tijd voor nemen en er volop van genieten. Al was het maar als eerbetoon aan de wijnboeren die met zoveel geduld en zoveel passie de lekkerste wijn van Italië gemaakt hebben om jou als consument ‘La Dolce Vita’ te kunnen laten ervaren. De beste Amarone..? Dat is de Amarone waar jij het meest van geniet!
 
 
 

bron: www.amaronetours.it

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Amarone & Ripasso, de beste wijnen uit Italië
Average rating:  
 0 reviews
Categoriën

Geen categorie

Comments are closed.